Obchodní podmínky

Objednání focení
Objednat se na focení můžete nejlépe přes webový formulář tady na webu, telefonicky nebo přes sociální sítě. Rezervace přes mail jsou pro mne primární. Vždy uvádějte prosím, o jaký druh focení máte zájem, kde se chcete fotit a kdo se bude fotit.
Objednáním fotografických služeb vyjadřujete souhlas s podmínkami focení a fotografickým stylem fotografa. Objednání je závazné v okamžiku odsouhlasení termínu focení klientem i fotografem.

Objednací lhůta
Odvíjí se především od časové dostupnosti fotografa. Většinou jsou to cca 2 týdny, ale ve vytíženějších měsících, to může být i déle, popř. Vám můžu nabídnout i termín během jednoho týdne.

Zrušení rezervace
Pokud se na domluvené focení klient nemůže z jakéhokoliv důvodu dostavit a bude požadovat jeho zrušení nebo náhradní termín, je jeho povinností oznámit telefonicky nebo e-mailem fotografovi tuto skutečnost s dostatečným časovým předstihem.
Pokud tak klient neuskuteční alespoň 48 hodin předem, je mu fakturován poplatek 500 Kč, který se pak může odečíst z náhradního termínu, který se klient s fotografem domluví. Poplatek je platný 6 měsíců, poté propadá ve prospěch fotografa.
Klient bere na vědomí, že pokud bude žádat o náhradní termín, bude mu nabídnut nejbližší možný volný termín s ohledem na časovou vytíženost fotografa.

Cena fotografických služeb
Všechny ceny jsou uvedeny na webových stránkách v záložce „ceník“. Zde najdete také základní info k fotografování, podrobnější pak zasílám na mail.
Cena za vybraný balíček je splatná v den focení v hotovosti, nedomluví se fotograf s klientem jinak. Cena za fotografie vybrané nad rámec balíčku a případné doplňkové produkty (foto obrazy či tisky fotografií navíc) je formou doplatku zaplacena převodem na účet  ještě před jejich zpracováním. Nedojde-li k zaplacení ceny zvoleného fotobalíčku či případného doplatku za doplňkové služby nad rámec balíčku, vyhrazuje si fotograf právo zakázku nepředat do doby než je řádně zaplacena.

Fotografování
Můžete si vybrat, zde chcete fotit v interiéru nebo exteriéru. Lokace exteriérového focení si předem domluví fotograf s klientem. V případě špatného počasí se exteriérové focení může přesunout do interiéru, případně fotograf nabídne jiný náhradní termín. Pokud fotograf pojede na exteriérové fotografování mimo Hrušovany u Brna, k ceně zvoleného fotobalíčku účtuje cestovné 8,- / km – počítáno pro cestu tam i zpět z místa sídla firmy fotografa.
Doba focení je individuální a záleží na zvoleném balíčku. Pozdní příchod klienta není důvodem k prodloužení časového harmonogramu focení. V průběhu celého fotografování ve studiu je zakázáno pořizovat jakýkoli záznam z focení – ať už jde o fotografie či video bez souhlasu fotografa.

Výběr fotografií
Do 3. pracovních dnů obdrží klient odkaz na galerii s neretušovanými a nijak upravenými náhledy z focení, ze kterých si bude vybírat fotky k finální úpravě. Náhledy, které budou zaslány, představují nejzdařilejší záběry z focení a jejich výběr provádí výhradně fotograf. Jejich počet není pevně stanoven. Dle autorského zákona č. 121/2000 sb. není bez souhlasu fotografa jako autora daného díla dovoleno tyto náhledy kdekoli zveřejňovat a ani je dále upravovat (jsou ve vlastnictví fotografa a určeny výhradně pro výběr k retuši). Zaslané náhledy fotografií není dovoleno jakkoliv upravovat a veřejně prezentovat a slouží pouze pro klientovu osobní potřebu a  k následnému výběru fotografií, které bude klient požadovat upravit. Vybrané fotografie k úpravě  odešle klient  zpět v co možná nejkratší časové lhůtě, nejpozději však do 4. týdnů od jejich obdržení. Pokud tak klient neuskuteční, vyhrazuje si fotograf právo na prodloužení doby dodání fotografií.

Dodání fotografií
Doba dodání hotových fotografií je 14 pracovních dnů od poslaných náhledů klientem. Fotograf si vyhrazuje právo na delší dobu dodání pokud klient nedodá včas svůj výběr z náhledů, při výběru více jak 25 kusů fotografií nad rámec zvoleného balíčku.
Hotové fotografie pak fotograf předá klientovi přes odkaz na Úschovnu, kde si klient může stáhnout své fotografie v elektronické podobě. Tištěné fotografie pak prostřednictvím České pošty nebo Zásilkovny. Osobní vyzvednutí není možné, pokud se klient výhradně nedomluví s fotografem jinak.

Zpracování a uchování fotografií
Fotografie odevzdávám ve formátu JPEG, neupravené fotografie (RAWY) neposkytuji!
Všechny klientem vybrané fotografie projdou úpravou ke stylu fotografa – úprava barev, jasu, kontrastu, ořez, odstranění modřín, škrábanců a viditelnějšího akné. U novorozenců se navíc retušuje novorozenecká vyrážka a velké rušící kousky loupající se kůže, nikoliv všechna loupající se kůžička – ta je typická pro novorozence. Tetovačky na rukou dětí fotograf není povinen odstranit, pokud je klient na fotkách nechce, odstraní je dětem doma před focením.

Pokud budete mít zájem o retuše, které nejsou základem, je zde poplatek za každou retušovanou fotografii 100 Kč.
U lifestyle focení berte na vědomí, že fotografie nejsou retušovány – zde probíhá pouze úprava barev, kontrastu apod.
Nespokojenost s vlastním vzhledem není důvodem k reklamaci fotografií. Nespokojenost a nesouhlas s fotografickým stylem a autorským pojetím fotografa není také důvodem k reklamaci zakázky, klient měl možnost náhledu na styl fotografa, ať už na webových stránkách nebo na sociálních sítích.
Po klientovu zaslání náhledů, fotograf odstraní všechny ostatní soubory (RAW), které si klient nevybral po sedmi dnech od výběru. Poté data  odstraňuje v souladu s nařízením EU 2016/679 o ochraně fyzických osob (tzv. GDPR). Hotové fotografie (JPEG) pak fotograf uchovává 6 měsíců od odeslání klientovi.

Souhlas s poskytnutím fotografií
Všechny zvěřejněné fotografie v portfoliu, na sociálních sítích nebo na svých webových stránkách disponují souhlasem daných osob. Pokud si klient  souhlas rozmyslí, má právo ho odvolat a to písemně prostřednictvím mailu, webu nebo sociálních sítí.

Autorská práva
Všechny fotografie jsou předmětem autorského práva a majetkem fotografa a nesmí být použity pro jakýkoli komerční účel, propagaci či prodej třetí straně bez písemného souhlasu autora. Fotografované osoby mohou používat fotografie pro svou nekomerční osobní prezentaci.